AlmaLinux 9.4 Üzerinde ELRepo ile Kernel ve Yazılım Güncellemeleri

AlmaLinux 9.4 işletim sistemi üzerine sıfırdan bir kurulum yaptıktan sonra, sunucunuzu en güncel hale getirmek ve gerekli yazılımları yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Bu rehber, ELRepo repository kullanarak en son kernel sürümüne geçiş yapmanızı ve sunucunuzu web hosting hizmetleri için eksiksiz bir şekilde hazırlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca SEO uyumlu bir yapılandırma süreci sunulmaktadır.

1. AlmaLinux 9.4 Kurulumundan Sonra Yapılacak İlk İşlemler

İlk olarak sunucunuzda ELRepo’yu etkinleştirip, en yeni kernel sürümüne geçmek için bazı adımları takip etmelisiniz.
fakat öncelikle mevcut almalinux araçlarınızın kurulu güncel olması gerekiyor akabinde Elrepoya geçebilirsiniz.

https://www.sibermimar.com.tr/almalinux-9-4-uzerinde-varsayilan-repositoryleri-yeniden-etkinlestirme-ve-sistem-guncellemeleri/

linkten detaylara ulaşabilirsiniz . Link içeriğinde Elrepoyu kurmaya çalışırken eğer araçlarda sıkıntı yaşarsanız almalinux araçlarının eksik olması sebebiyle almalinux reposuna dönmeniz için gerekli yönlendirmeler bulunuyor, bu içeriği sunucunuzun mevcut halini güncellemek için de kullanabilirsiniz

2. ELRepo Repository’nin Eklenmesi ve Kernel Güncellemesi

ELRepo, daha yeni kernel sürümleri sağlayan güvenilir bir repository’dir. ELRepo’yu ekleyip en son kararlı kernel sürümüne geçmek için şu adımları izleyin:

 
sudo yum install -y https://www.elrepo.org/elrepo-release-9.el9.elrepo.noarch.rpm

Bu komut ELRepo’yu sisteminize ekleyecektir. Daha sonra en yeni kernel sürümünü yüklemek için aşağıdaki komutları çalıştırın:

 
sudo yum --enablerepo=elrepo-kernel install kernel-ml

Bu işlem, ELRepo’dan en son kararlı kernel sürümünü kuracaktır. Şu anda sisteme kurulan kernel sürümünü aktif hale getirmek için boot loader’ı yeniden yapılandırmanız gerekir:

 https://www.sibermimar.com.tr/almalinux-9-4-uzerinde-eski-kernel-surumlerini-manuel-olarak-kaldirma/
akabinde mutlaka eski kernel versionları belirttiğim link içeriğiyle kaldırın

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
sudo grub2-set-default 0
sudo reboot

Bu adımlar, sunucunuzu yeniden başlatarak en yeni kernel sürümünü kullanmanızı sağlayacaktır.

3. Temel Araçların ve Yazılımların Kurulumu

Yeniden başlattıktan sonra, sunucunuzun güncellenmiş kernel ile çalıştığını doğrulamak için aşağıdaki komutu kullanın:

 
uname -r

Şimdi sunucunuza gerekli olan tüm araçları kurabilirsiniz. Aşağıda belirtilen komut, hem sistem yöneticiliği için hem de web hosting sunucularında yaygın olarak kullanılan yazılımları içermektedir:

 
sudo yum clean all
sudo yum makecache
sudo yum install -y vim nano wget curl zip unzip tar screen htop git epel-release yum-utils net-tools bash-completion bind-utils lsof ncdu nmap sysstat iftop iotop tmux jq gcc gcc-c++ make cmake autoconf automake traceroute telnet openssl gnupg e2fsprogs xfsprogs btrfs-progs firewalld fail2ban policycoreutils cronie at rsync clamav clamav-update mariadb-server redis memcached postfix certbot php php-cli php-fpm php-mysqlnd php-xml php-json php-gd php-mbstring php-pdo php-opcache php-intl php-pecl-zip php-pecl-memcached php-pecl-redis nodejs npm python3 python3-pip golang vsftpd ImageMagick logwatch logrotate monit rsync java-11-openjdk-devel perl bacula-server bacula-client amanda nfs-utils samba samba-client socat

Bu komut, temel yönetim araçlarından web uygulamalarında kullanılan yazılım ve araçlara kadar geniş bir kurulum sağlayacaktır.

4. Sunucu Güncellemeleri ve Yeniden Başlatma

Tüm yazılımları yükledikten sonra sunucunun tüm paketlerini güncelleyip en güncel duruma getirmek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

 
sudo yum update -y

Bu komut, sunucudaki tüm paketleri en son sürümlere güncelleyecektir. Kernel güncellemeleri de dahil olmak üzere tüm yazılımlar güncellenmiş olacaktır. Son olarak, sisteminize yüklediğiniz ve güncellediğiniz paketlerin aktif hale gelmesi için sunucuyu bir kez daha yeniden başlatın:

 sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
sudo grub2-set-default 0
sudo reboot